Wmo cliëntondersteuner

De Wmo cliëntondersteuner, uw persoonlijke adviseur.

Wmo cliëntondersteuners zijn (van de gemeente) onafhankelijke adviseurs. De cliëntondersteuners hebben zich gespecialiseerd in de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Hulp van hen is gratis. 

De hulp die een cliëntondersteuner kan geven is:

  • Voorlichting geven over de soorten ondersteuning die de Wmo biedt
  • Persoonlijk advies geven over een aan te vragen ondersteuning
  • Voorbereiding op het keukentafel gesprek
  • Begeleiding van het keukentafel gesprek

In Veldhoven zijn via de KBO en PVGE twee personen opgeleid voor deze taak. Voor hun hulp hoeft u niet lid te zijn van de PVGE of KBO.
De cliëntondersteuners zijn:
• 040-254 9643 Corry Pollemans
• 040-253 6138 Alien Kikkert

Is het wenselijk om de cliëntondersteuner bij het keukentafel gesprek te hebben? Ja, zeker als u uw situatie niet goed kunt uitleggen of inschatten. Maar ook als u dat wel kunt is het wenselijk. De cliëntondersteuner kent namelijk de Wmo. De regels waaraan moet worden voldaan, maar ook de mogelijkheden die de wet biedt. Verder kan het van nut zijn, als de cliëntondersteuner de betrokken gemeenteambtenaar kent en ervaring heeft met voorgaande aanvragen (van andere cliënten).

Zijn er nog meer instanties, waar men terecht kan voor advies? Ja, behalve bij de Ouderenbonden KBO en PVGE, kan ook hulp gevraagd worden bij Swove en MEE (voor ondersteuning van mensen met psychische problemen) en bij SPGV (voor mensen met een beperkingen).

De Seniorenraad adviseert daarom, om samen met de mantelzorger(s) vooraf een uitgebreid gesprek met de cliëntondersteuner te hebben en u daarna te laten vergezellen door de cliëntondersteuner tijdens het keukentafel gesprek.


KEUKENTAFEL GESPREK

Wilt u zich goed voorbereiden op dit gesprek lees dan het artikel: https://www.alleszelf.nl/alles-zelf-regelen/keukentafelgesprek

MEZZO-logo%20RGB[1]

En Mezzo heeft een online module gemaakt als ondersteuning bij het keukentafelgesprek: www.mezzo.nl/keukentafelgesprek

TERUG NAAR ZORG PAGINA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *